RYGNING VS VAPING

Introduktion

Når januar rammer os, gør de uundgåelige nytårsbeslutninger om at fjerne rygning også. En rapporteret over en halv million rygere vil prøve at sparke vanen på den ene eller anden måde i denne måned, og for at falde sammen med dette har PHE (Public Health England) frigivet optagelser af et laboratorieeksperiment, der afslører virkningen af rygetobak sammenlignet med vaping.

Fundene

Eksperimentet viser tydeligt den alarmerende natur ved rygning og virkningerne på din krop. Klokkeburken med bomuldsuld indeholdende tobaksrøg er en mørk brun, mens dens rør er fulde af klæbrig tjære, der efterligner det, der sker i lungerne, når du indånder tobaksrøg. Til sammenligning forbliver bomuldsuld i e-cigaretklokkeburken næsten uændret, omend noget vanddamp og en lille plet fra farvningen i elikviden.

Dr Shahab (lektor i sundhed og psykologi ved UCL) fortsætter med at udtale, “undersøgelser udført viser, at vaping er meget mindre skadelig end rygning, og at brug af e-cigaretter på lang sigt er relativt sikkert, svarende til brug af licenseret nikotin produkter, som pletter eller tyggegummi ”.

Tallene

I løbet af det sidste år eller så har PHE såvel som NHS stærkt anbefalet fordelene ved vaping, når de vælger at holde op med at ryge, men den offentlige konsensus omkring vaping er stadig ret negativ. 44% af rygere mener fejlagtigt, at vaping er lige så skadeligt som rygning, på trods af antallet af undersøgelser og forskning, der offentliggøres kategorisk, idet vaping er især 95% mindre skadeligt end at ryge tobak.

Den offentlige sundhedsminister, Steve Brine, hævder, ”beviset er klart, at e-cigaretter er langt mindre skadelige end rygning, og de er den mest populære ophævelsesmetode i England. Når de er parret med lokale stop-ryger-tjenester, har de nogle af de højeste succesrater ”.

Der er over 6,1 millioner rygere i England alene, og en rapporteret 60% af dem ønsker at holde op, men mange prøver at give op med at bruge viljestyrke alene. Der gøres ikke nok i masseskala for at uddanne og informere folk om de forskellige virkninger af vaping til rygning, der uden tvivl kunne svæve folk i den rigtige retning. Kulturen omkring vaping behandles i samme henseende som rygning, som, selv om det er forståeligt, uden tvivl ikke er med til at skabe en røgfri verden.

Fremtiden

Rygning øger risikoen for at udvikle mere end halvtreds alvorlige sundhedsmæssige forhold, herunder kræft og hjertesygdomme, samtidig med at risikoen for at dø af et slagtilfælde fordobles. Nu er det tid til at handle og udrydde rygning for godt ved hjælp af vaping.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.